Призови места за плевенчани на шахматен фестивал „Надеждите на света“

05.07.2013 9:05

Състезателите на СКШ „Плевен 21″ Валентин Митев и Дарио Дерешки спечелиха първите места в своите възрастови групи на 10-ия юбилеен международен фестивал “ Надеждите на света“, който се проведе от 23 юни до 3 юли в курорта Св. Константин и Елена. Тяхната съотборничка Кристина Апулчева извоюва второто място при 8 годишните момичета.

shah2

Турнирът бе заключителната част от мащабна шахматна програма, организирана от ШК „Веселин Топалов 2006″ Варна със съдействието на шахматните клубове Шумен“, „Плевен 21“, „Виктори“ Благоевград и „Пловдив“. В тези 5 български града през последната година се проведе шахматна верига от пет ежемесечни турнира „Млад гросмайстор“. 16 от най-добре представилите се деца от всеки град се явиха през май на финалната надпревара „Надеждите на България“ в Трявна. От там заелите първите 4 места от всяка възрастова група- до 8, 10, 12 и 16 години бяха гости на организаторите на ученическия фестивал „Надеждите на света“.

Десетото издание на фестивала събра рекорден брой участници от България, Русия, Румъния и Обединени Арабски Емирства. Близо 80 млади шахматисти в четири отделни турнира се бореха за шампионските звания и атрактивните награди. Надпреварата бе на класически шах и се проведе в 9 кръга по Швейцарска система.Успешно представилите се състезатели ще могат да повишат и своя международен рейтинг.

Сред участниците в турнира бяха и 7 плевенски деца. Те спечелиха общо 2 златни и 1 сребърен медал, както и две четвърти и едно пето място.

В надпреварата до 8 години Кристина Апулчева успя да се нареди втора при момичетата и шеста в общото класиране с актив от 5 точки. За успеха си най-малката плевенчанка бе наградена със сребърен медал, предметна награда и грамота.

В групата до 10 години в конкуренцията на 30 деца златния медал спечели Валентин Митев, който застана на върха с натрупаните 7,5 точки. Момчето не допусна загуба през целия турнир, като спечели ценни победи над няколко възпитаника на руската шахматна школа. За това си постижение състезателят на „Плевен 21“ бе награден с купа, златен медал, парична награда и грамота. С убедителната си игра Вали допринесе най-много за отбора на България, който се класира първи в тази възрастова група, изпреварвайки руснаците. Много добро представяне направи и другият плевенски състезател Михаил Кирков, който се нареди четвърти с 6 точки и също си тръгна с парична премия и грамота. Двете плевенски момчета дръзнаха да се състезават паралелно и на мъжкия турнир Варна опен, където впечатлиха със силната си игра и спечелиха обявените награди при десетгодишните.

shah1

При 12 годишните Давид Цветанов и Владимир Върбанов се наредиха четвърти и пети, съответно с 6 и 5,5 точки . За спечелване на бронза на Давид му бе необходима победа на всяка цена в последната партия, но момчето не успя да постигне повече от реми. Двамата състезатели на плевенския клуб спечелиха награди и грамоти и натрупаха ценни точки за българския тим, който и тук изпревари останалите отбори. Третият представител на „Плевен 21“ Стилиян Нановски записа 4 точки и дванадесето място в крайното класиране,

При най-големите момчета Дарио Дерешки застана начело с актив от 6,5 точки, без загубена среща. Плевенчанинът спечели златен медал и в другата надпревара от програмата на турнира „Шах на Фишер“, където излезе най-добър играч при различно първоначално разположени фигури. Дарио бе награден с купа, две парични премии и грамота.

информация и снимки – СКШ „Плевен 21“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: