Изнервяща търговия със зърно предвиждат експертите това лято

25.06.2013 12:42

zarno

Първите оферти за пшеницата се движат между 310 и 330 лв. за тон, което е с близо 100 лв. по-ниско от цените, предлагани по същото време на миналата година. Затова и на този етап до сделки почти не се стига, коментират представители от бранша.
Натискът върху производителите ще бъде огромен, защото в редица региони на страната собствениците на земеделска земя завишиха рентните плащания, което ще затрудни арендаторите при плащането на наема.
При средна рента от 40-50 лв. за тон разходите за производство тази година ще се движат между 140 и 150 лв.

Въпреки че запасите от старо зърно са повече от миналогодишните, голяма част от мелниците почти са изчерпали складовите си наличности, посочиха представители от бранша. Затова и първите оферти към стопаните са на цени, близки до европейските. Производителите, обаче, изчакват пазарът да се обърне и затова търговията още не е стартирала.
Същото е положението и при ечемика, чиято жътва вече приключи. Офертите на пивоварните заводи се движат между 310 и 320 лв. за тон при 350-430 лв. през миналото лято.
На европейските борси фюръсните сделки с пшеница за октомври се сключват при цени от 194-195 евро, които не дават надежди, че офертите може да се покачат. Причината е в очакваните свръхреколти от пшеница в страните от Черноморския регион, които влияят основно върху пазара.
снимка – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: