Задава се гражданско неподчинение в Горни Дъбник

03.06.2013 14:25

gd1

От кметството в село Горни Дъбник организират протестна подписка, срещу предложение за закриване на железопътната гара в селото. През есента на миналата година от Национална компания „Железопътна инфраструктура” /НК”ЖИ”/, жителите на Горни Дъбник получиха уверение, че гарата им няма да се закрива, но сега отново е назначена комисия /на 5 юни/ от УДВК и УДВГД–София, която е за закриване на жп гара Горни Дъбник. По този повод кметът на селото Тодор Йорданов и жителите му организират протестна подписка, а ако от НК „ЖИ” не се съобразят с исканията им, горнодъбничани ще излязат на протест на главния път Плевен –София.
Ето защо не трябва да се закрива гара Горни Дъбник:
Влаковете са единственият транспорт за връзка с областният град Плевен и страната. Жители от община Искър, също използват услугите на жп гара Горни Дъбник. Ако се премахне жп гара Горни Дъбник, десетки жители, студенти и работещи ще останат без сигурен транспорт до областния град Плевен, както и до съседните общински центрове – Червен бряг и Долни Дъбник. Гарата се използва и от студенти, които редовно пътуват до Стопанска академия „Димитър Ценов” – Свищов и до ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” – Велико Търново. Педагозите, които обучават децата в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Горни Дъбник, също ще бъдат затруднени с идването си на работа навреме. В селото няма автогара, липсва и редовен автобусен транспорт.
Гара Горни Дъбник е упорна гара, която обслужва Държавен резерв с военновременни запаси /База -332/. Тя е със собствено коловозно развитие, с осем портални крана, собствени товаро-разтоварни площадки и собствен вагонен кантар. Базата на Държавния резерв е действаща, като е работила с жп гара Горни Дъбник и при необходимост пак ще работи.
Също така гара Горни Дъбник обслужва и клон на Зърнени храни „Тремонт- АД” град София, а клона е с интензивна товарна дейност, от създаването си работи с железопътната гара. В момента не товари вагони по вина на железопътния превозвач, защото е отказано да им се подсигури маневра за обслужване. Клонът товари зърно за мелничен комбинат Подуене, но и за износ, като на сезон се товарят над 10 000 тона зърно. Освен това жп гара Горни Дъбник, обслужва и клон на зърнени храни „Папас олио” град Ямбол, който разполага с изтеглителен коловоз и товарно разтоварна площадка и ползва вагонен кантар на Държавен резерв /База -332/.
Двата клона обслужват община Долни Дъбник, Община Искър и Община Бяла Слатина. Зърнобазите са с голяма складова площ и с технически възможности за товаро- разтоварна дейност.
Ако бъде закрита гара Горни Дъбник, то жителите на няколко общини ще останат без сигурен железопътен транспорт, но и няма да има възможност да се обслужва Държавния резерв, както и двете зърнобази.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: