Общината тегли кредит след кредит…

29.05.2013 8:12

Кметът на Плевен проф. Стойков ще поиска на сесията на местния парламент на 30 май разрешение от общинските съветници да ползва под формата на временни безлихвени заеми свободните средства от набирателните сметки на Общината.

obshtinapleven

Това са сметките, в които постъпват и се съхраняват депозити и гаранции, свързани с обществени полъчки, както и средства, постъпили от ползватели на земеделски земи. Тези пари ще бъдат използвани за плащания по проекти, както и за поети ангажименти за капиталови разходи. Те трябва да бъдат възстановени до 25 декември тази година.
Пак на сесията утре, 30 май, кметът Стойков ще предложи Общината да поеме нов краткосрочен дълг чрез банков кредит до 1 200 000 лева. Мотивът – довършване на общинския плувен басейн и изграждане на ул. „Иван Миндиликов”. Предложеният от градоначалника срок за погасяване на кредита е 12 месеца, а разходите по обслужването – до 60 000 лева.

Припомнаме на читателите на Плевен за Плевен, че само преди месец по предложение на кмета, местният парламент прие три решения, с които даде зелена светлина на проф Стойков да тегли 3 краткосрочни кредита от “Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ”ЕАД с цел съфинансиране на поректи.
Става дума за “Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен” – максимален размер на дълга – 2 700 000 /Два милиона и седемстотин хиляди/ лева; “Изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен” – максимален размер на дълга – 615 000 /Шестстотин и петнадесет хиляди/ и „Разширяване на мрежата от резидентни социални услуги в общността за деца в риск (изграждане на 6 центъра за настаняване от семеен тип за извеждане на деца от специализирани институции)” – максимален размер на дълга – 2 000 000 /Два милиона/ лева;
Срокът на погасяване и на трите кредита е до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване;
Източници за погасяване на главницата – чрез плащанията от Оперативна програма “Регионално развитие” и собствени бюджетни средства;
А залогът са вземанията на Община Плевен по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.1-12/2011/061, сключени между Община Плевен и Министерство на регионалното развитие и благоустройство и собствени приходи на общината по чл.6 от Закона за общинския дълг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: