„Комикси, манга & компания” в Библиотеката

22.05.2013 17:47

В Регионална библиотека „Христо Смирненски” беше открита пътуващата изложба с германски комикси. Изложба с факсимилета на оригиналите тръгна на 20 май 2010 г. на турне в Гьоте-институтите по света. В Плевен гостува в рамките на Дните на Германия в нашия град.

komix5

Първите гости на изложбата бяха ученици от ГПЧЕ, ПГ по туризъм и ресторантьорство и СОУ „Ст. Заимов”. Те видяха и презентацията на Йохим Йордан – лектор на Германската служба за академичен обмен. В експозицията са представени две поколения германски художници на комикси. А именно – авангардът, който насърчи развитието на самостоятелна комикс култура в Германия, както и поколението на по-млади художници на комикси, чиито творби отразяват новите тенденции. Едва ли е възможно да се намери едно обобщаващо понятие за стилистиката на 13-те художници – толкова различни са техните техники, начини на разказване и форми за публикуване. Изображенията на автобиографични или сюрреалистични, исторически или фантастични разкази, репортажите в комикси или адаптациите на литературни творби се създават на компютър или на кредов картон, с молив, туш или въглен.

komix1

Общото между художниците е тяхното любопитство за изследване на възможностите, които предлага медията комикс, за да се откъснат от ограничаващите формални задания и да отворят своето изкуство към графиката, живописта и илюстрацията. За тях няма значение дали публикациите им ще бъдат наречени комикс, история в картинки или графичен разказ – те са се освободили от този шаблон, за да могат индивидуално да пригодят начина на разказване към самата история. Освен това германската комикс сцена е извънредно активна, създават се артистични екипи, художниците публикуват в собствени издателства или издават антологии, участват в международни фестивали и показват творбите си в музеи и художествени галерии. Живата динамика на германската комикс култура намира отражение и в богатството от стилистични похвати на публикациите. Изложбата „Комикси, манга & компания.

komix4

Новата комикс култура в Германия“ и каталогът с текстове на Матиас Шнайдер запознават посетителите с многоликия свят на немските комикси. Допълнителна информация има на уебсайта на Гьоте-институт www.goethe. de/comics. Когато Йохан Волфганг фон Гьоте вижда през 1830 г. последователно представените истории в картинки на Родолфе Тьопфер, учител от Женева, той се изпълва с възхищение от новия жанр и го окуражава да публикува тези рисунки. Тъй като за комбинацията от писано слово и рисунка още няма термин, Тьопфер я определя като h’tterature en estampes (графична литература) и roman dessine (рисуван роман). Днес ги наричаме комикси, а Тьопфер се счита за един от първите художници на комикси. По настояване на Гьоте Тьопфер слага началото на една традиция, която през листата с картинки, работите на Вилхелм Буш, вестникарските разкази в картинки и сатиричните седмичници K/adderadatsch (Кладерадач) и Simplicissimus (Симплицисимус) доведе до европейския и особено до германския комикс. Въпреки тази дълга традиция, художниците на комикси в Германия до 90-те години на миналия век се придържат с малки изключения предимно към начина на изказ и стилистиката на френската или американската комикс култура.

komix2 komix3

„Немският комикс се завърна“, така Андреас Платхаус озаглави своето есе в каталога, като между другото визира обединението на Германия, тъй като именно художниците от бившата Германска демократична република дават нов тласък на комикс естетиката, като използват както традиционни графични и печатарски методи, така и актуални художествени форми като стрийт арт или компютърна графика. Междувременно произлезлите от този подем авангардни художници като Анке Фойхтенбергер, Хенинг Вагенбрет и Мартин том Дик вече са професори по илюстрация и свободен дизайн и насърчават едно цяло поколение, което с интерес експериментира с възможностите на разказа в картинки. И ако само допреди няколко години немският комикс почти не бе забелязван в чужбина, на международно равнище настъпи истински прелом. Поради своето многообразие и индивидуален почерк комиксите от Германия се приемат с нарастващ интерес и намират все по-голямо признание.
Информация РБ „Христо Смирненски”, снимки Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: