УМБАЛ – Плевен тества готовността си за реакция при терористичен акт

21.05.2013 7:00

На 20 май в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен се проведе приложно занятие на тема: “Опазване на здравето на пациентите и персонала при евентуален терористичен акт. Оказване на първа помощ”.

barza
В него експерти от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и началникът на Спешното отделение д-р Петко Стефановски демонстрираха стъпките за реакция при тетористичен акт и механизма на взаимодействие между медицинските екипи и специализираните служби. Макар и познати на професионалистите по здравни грижи, припомнянето на последователността на мерките за първа помощ при нападение бе изключително полезно.
„Следването на строги правила в случаи с много пострадали, каквито са терористичните актове, решават най-тежкия проблем с паниката”, категоричен бе началникът на Спешното отделение, д-р Петко Стефановски.
Запазвайки самообладание медицинските специалисти вдъхват увереност и на пострадалите. Един обикновен въпрос като: „Как сте?” в подобна ситуация дава множество отговори както за физическото, така и за психическото състояние на пациента.
Докато медиците се справяха с „жертвите” експертът по здравословни и безопасни условия за работа в УМБАЛ бе подал сигнал до специализираните звена на Областно управление „Пожарна безапосност и защита на населението” – Плевен. Оборудвани със предпазни костюми те взеха проби от въздуха за опасни газове и обработиха района срещу вредни вещества. Всичко това при изключителна експедитивност и мерки за сигурност. Обучението бе част от Четвъртия научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на Международния ден на сестринството – 12 май. Темата на научната среща е „За здравословен и безопасен труд на работещите в УМБАЛ – Плевен”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: