Безплатни кардиологични прегледи в Световния ден на хипертонията

13.05.2013 15:43

hypertension

На 17 май /петък/ – Световния ден за борба с хипертонията в „МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен”, ще се проведат безплатни кардиологични прегледи. С тях лечебното заведение се присъединява към Национална кампания посветена на хипертонията, която тази година е под надслов: „Нормално кръвно налягане-нормален сърдечен ритъм”. Прегледите на пациенти ще се извършват от д-р Николай Илиев, от 13 до 17 ч., след предварително записване на тел. 064/ 69 20 20.
На пациентите, които посетят безплатните прегледи ще се измерва артериалното налягане, а по преценка ще им се направи електрокардиограма /ЕКГ/. Д-р Илиев поясни, че в страната около 1 200 000 са хората, които са с високо кръвно налягане, голяма част от които са с лош контрол. В същото време България заема едно от първите места в ЕС по честота на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.
Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония, като основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и да се подобри превенцията. Хипертонията е най-масовото заболяване в света. Тя остава убиец номер едно и у нас, а в съчетание с другите рискови фактори – повишен холестерол, наднормено тегло, тютюнопушене и диабет – се формира т.нар. „глобален сърдечно-съдов риск“, който нараства драстично. Затова е висока смъртността от сърдечно-съдови заболявания у нас: ние нямаме повече хипертония от другите страни, но имаме по-застаряващо население с повече рискови фактори, което недостатъчно се грижи само за себе си. През 2010 г. от сърдечно-съдови заболявания са загинали над 74 000 българи, това е повече от 67% от всички починали у нас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: