Медиците ни гледат към Германия

26.04.2013 7:42

SONY DSC

Лекция на тема „Работа и специализация в Германия. Шанс или риск? Какво премълчават посредническите агенции” информира студентите по медицина в Медицинския университет в Плевен за предизвикателствата, които се откриват пред тях на европейския пазар на труда. Директорът на организацията „Форум на регионите“ със седалище Брюксел, д-р Димка Меридонов въведе в темата бъдещите специализанти в чужбина. Гост лекторът представи подробна информация, свързана с промяната на броя практикуващи лекари в Германия, а също така направи и анализ на действителността, с която се сблъскват българските медици извън граница.
Промяната в демографската структура е една от причините за кадровата криза в здравеопазването у нас и в Германия. Роля за това изиграва увеличаването на средната продължителност на живот и броя на хора в извънтрудоспособна възраст. В следствие на това възниква и нужда от по-голям квалифициран медицински персонал. Според изследванията, цитирани по време на лекцията, броят на хората над 60 г. в Германия от 1990 до 1998 г. се е увеличил с 20 %, а от 1998 г. досега – с 25 %. По подобен начин се развива ситуацията в България, където тази възрастова група бележи ръст от 24 %.
„Освен това се появяват и нови специалности, за които също са нужни кадри.. Поради тази причина немското правителство взе решение през април миналата година да се назначават и медици извън страните от ЕС” – заяви д-р Меридонов пред събралите се студенти. Според тенденциите през последните 5 години, се наблюдава увеличение броя на чуждестранните практикуващи лекари в Германия, като българите заемат 5-о място. Приблизително 6000 специалиасти са започнали работа, като средното възнаграждение е между 3700 – 3900 евро. Най-голяма е необходимостта от лични лекари, анестезиолози, хирурзи и специалисти по вътрешни болести, но при тях конкуренцията е и по-голяма поради високите изисквания за нивото на езика.
Дискусията насочи вниманието и към нуждата от пълноценната и навременна информация, изиграваща важна роля при взимането на решение за работа в чужбина. Съветници в такава ситуация медиците трябва да търсят в лицето на фирмите за кариерно развитие, които се явяват и най-добри анализатори на средата в непознатата страна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: