Благотворителна инициатива срещу онкозаболяванията проведе Клиниката по УНГ болести

25.04.2013 20:40

ung1

51 души са прегледани в благотворителната великденска инициатива на Книликата по УНГ болести, на тема „Грижа за гласа”, информира началникът на клиниката доц. д-р Александър Вълков. При 4 от тях е диагностициран проблем, уточни специалистът. Великденската благотворителна акция се провежда за трета поред година от екипа на Клиниката по УНГ болести при УМБАЛ „Д-Р Г.Странски”, стана ясно на работна среща организирана на 25 април.
Темата е избрана в резултат на установеното от специалистите значително увеличаване на онкологичните заболявания на ларинкса и хипофаринкса през последните години.
Само от началото на 2013 г. при над 100 пациента са констатирани проблеми на глътката и гръкляна. От осъществените от 73 биопсични изследвания 24 са със злокачествени новообразувания. 21 от тяха вече са оперирани. За сравнение в предишни години опарециите са били по 3-4 на месец.
Благодарение на инициативаната на Клиниката по УНГ болести само за 3 месеца са извършеи 3 органосъхраняващи операции. До този момент са извършвани до 1 – 2 подобни операции на година.
В рамките на кампанията са разпространени брошури и други информационни материали сред общопрактикуващи лекари и пациенти, насочващи вниманието към нарастващия проблем с онкологичните заболяванияна ларингса.
Акцията за популяризиране на проблема има за цел да информира гражданите и спецалистите за тенденцията към нарастване случаите на онкологични заболявания на ларингса, както и, че в Клиниката по УНГ болести на Университетската болница е установена връзка между карцинома на ларинкса и инфекцията с човешкия папилома вирус, в резултат на което е разработен и се прилага алгоритъм за ранна диагностика и лечение на тумори на ларинкса.
Всичко това е възможно благодарение на усилията на екипа и модерната техника, с която разполага Клиниката, допълни доц. Вълков. Само преди няколко месеца с подкрепата на ръковдството на УМБАЛ – Плевен е закупена висококачествена апаратура за безкръвни операции. Медицинският университет също и съдействал в модернизиране на Клиниката с осигуряване на апарат за видеодиагностика, биопсия и изваждане на чужди тела от гръкляна, както и фибро-рино-назо-фаринго-ларингоскоп, безценен в диагностицирането и обучението на студенти, категорични са специалистите. Благодарение на тази техника екипът на Клиниката е представил 3 научни съобщения в конгреси и конференции, едно от които е удостоено с първа награда от Тракийския университет в Стара Загора.

ung2
„Съвременната медицина, без съвременна техника е немислима, но без човешкия елемент, без хората, които мислят в определена посока, нещата няма как да се случат”, категоричен бе ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов. Той поздрави колегите си за добрата инициатива и обеща подкрепа и в бъдеще.
Поздравителен адрес бе поднесен и от името на изпълнителния директор на УМБАЛ – Плевен д-р Наташа Манева.
„Впечатляващ е факта, че екипът ви прилага не само традиционните похвати за диагностика и лечение, но е разработил алгоритъм за ранна диагностика и лечение на тумори на ларингса. А темата на кампанията „Грижи за гласа” е доказателство, че приемате грижата за пациента като ваше призвание, а не само като работа”, се казва в приветствието.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: