Документи за самоличност, с които гласуваме на изборите

24.04.2013 13:02

При гласуване на 12 май 2013 г. избирателят се легитимира пред секционната избирателна комисия само с: лична карта, зелен паспорт – само родените до 31.12.1931 г. или удостоверение по чл. 195, ал. 1 от ИК, издадено от МВР – само когато личната карта е изгубена, унищожена, повредена или с изтекъл срок на валидност. НЕ СЕ ДОПУСКА гласуване с шофьорска книжка или задграничен паспорт. Това информират от РИК-Плевен.

rikpleven
Ако личната карта е с изтекъл срок или повредена, или избирателят заяви, че е изгубена, унищожена, открадната или в процес на издаване, избирателят трябва да представи оригинално удостоверение издадено от съответното районно управление на МВР.
Звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на избирателите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден – 12 май 2013 година.
В седмицата преди провеждането на изборите ще бъде създадена необходимата организиция българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи /лична карта, личен/зелен/ паспорт/, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, като:
1. На граждани, които вече са подали заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение с което могат да гласуват;
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 10 май 2013 година, по искане на гражданите ще им бъде издавано необходимото удостоверение, с което да гласуват;
3. За издаване на удостоверение гражданите лично подават искане в ОДМВР и РУ при ОДМВР за дните от 07 май 2013 г. до 11 май 2013г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 12 май 2013 г. от 08.00 до 17.00 ч.;
4. Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя;
5. В случай на подадено по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес на лицето.
Удостоверението за гласуване се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 12 май 2013 година.
От РИК-Плевен напомнят на избирателите с регистриран настоящ адрес в друго населено място, че могат да гласуват на този адрес ако направят искане за това пред общинската администрация по настоящият им адрес, в срок до 27 април 2013 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: