1 март – Световен ден на котката

01.03.2013 8:20

В първия ден на месец март светът отбелязва Световния ден на котката. От далечни времена те са за човека и божества, и талисмани, и ловци, но на първо място предани любимци, които, въпреки независимия си характер, винаги остават верни на стопаните си. Въпреки че котката е опитомена преди много векове, за разлика от другите домашни животни, тя не е променила много външния си вид, като много прилича на своите прадеди. А е запазили и независимостта си.

котко
Навиците на дедите й практически не са се изменили, само са били приспособени за домашни условия. Котките не търпят затворено пространство и обичат всички врати в къщата да са отворени. Страстта им често „да се мият“ не се обяснява само с тяхната чистоплътност. По време на процеса те облизват от космите си някои вещества, съдържащи витамин В, необходим за психическото им равновесие. Котките много добре се ориентират в непозната обстановка и са способни да изминат огромни разстояния, за да се приберат у дома.
В древен Египет котката е била смятана за свещено животно, пазител на огнището. Заради нощния си живот, грациозността си, святкащите очи и рядката плодовитост, на животното е била посветена богинята на Луната, която била изобразявана с котешка глава. В Европа котката е станала известна преди 2 хиляди години. За първи път за нея се споменава в съчиненията на Плутарх. В древен Рим котката била посветена на богинята на свободата Либертас и е била изобразявана винаги до нея.

Сега в света има около 400 породи котки, като всяка година се обявява и официално се признава нова порода.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: