Протестите на зърнопроизводителите нямало да вдигнат цената на хляба

08.02.2013 18:17

протест

„Зърнопроизводителите имат основание да негодуват, защото не са получили плащанията си в края на януари.”, заяви в Плевен министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той посочи мотивите на финансовото министерство за неизпълнението на този ангажимент – по-малкото приходи в бюджета през януари и по-големите разходи, свързани с плащането на външния дълг на страната. Единствен вариант бил емитиране на нов външен дълг, което обаче би довело до загуби, които, според прогноза на финансовото министерство, е възможно да достигнат и 100 млн. лева.
Земеделският министър призова зърнопроизводителите да проявят търпение. Той добави, че въпреки негативите, които ще понесе министерството, и лично той, като министър, е важно да се запази финансовата стабилност и „да не вземаме от парите, които в следващите месеци ще бъдат необходими за здравеопазване, образование и социалната сфера“.
Според Найденов, няма икономическо основание да се смята, че е възможно повишаване на цената на хляба, заради протестите на зърнопроизводителите. Последните прогнози показвали намаление от 15 – 20% в цената на пшеницата, което според него е основният показател за движението на цената на насъщния.
Земеделският министър Мирослав Найденов беше в Плевен за откриването на 11-то Международно изложение-договаряне „Пчеларство – 2013“, което се провежда от 8 до 10 февруари в града.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: