Седмокласниците в Община Плевен са с 50 повече от предходната учебна година

30.01.2013 20:10

Броят на учениците, завършващи основно образование към 1 декември 2012 година е 1375, с 33-ма по-вече от предходната учебна година, стана ясно на заседанието на Комисията по заетост, ръководено от зам-областният управител Тошко Гетов, председател на Областния съвет за развитие. В него участваха началникът на РИО Албена Тотева, експертите Цветанка Тончева и Руси Русев, членовете на комисията по заетост, работодатели, представители на отделите „Образование“ на общините.

Областна администрация Плевен
При това положение е възможно да бъдат сформирани 62 паралелки за областта, в т. ч. непрофилирани, профилирани и професионални. Заявеният от общообразователните средни училища план-прием е за 17 паралелки, дневна форма на обучение, при реализиран прием с 18 паралелки – за предходната учебна година.
Броят на паралелките в заявения план-прием от общообразователните училища в община Плевен отговаря на реализирания от тях прием през учебната 2012/2013 година. Всички заявени паралелки са с максимална пълняемост от 26 ученици. Единствено СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен, за учебната 2013/2014 година, не предлага прием в училището на ученици след завършено основно образование. Всички средни общообразователни училища в община Плевен имат добра материална база и кадрови ресурс за успешно обучение на учениците в заявените паралелки.
Броят на учениците в областта, завършващи 7 клас през учебната 2012/2013 година, е с 26 по-вече от миналата. Могат да се сформират 105 паралелки при средна пълняемост от 22 ученици. Толкова е и заявеният от общообразователните училища план–прием в профилираните паралелки след завършен седми клас. Увеличението спрямо миналата година идва от СОУ „Стоян Заимов” –Плевен, където се предвижда още една профилирана паралелка, вместо профилирана паралелка за осми клас, която е била заявена през предходната учебна година.
В община Плевен броя на учениците, които към 1 декември 2012 г. са в седми клас, е с 50 повече от предходната учебна година. Постъпилите предложения от директорите за утвърждаване на държавен план-прием в Професионалните, специалните и общообразователни училища на професионални паралелки са съобразени с развитието на училището и общината в която се намира то, както и на област Плевен. Същите са съгласувани от МЗХ, като финансиращо ведомство и от кметовете на общини: Плевен, Ч. бряг, Пордим, Белене, Кнежа, Левски, Д. Дъбник и Гулянци, съгласно чл. 55 от ЗПОО. От така предложения проект за държавен план – прием през учебната 2013/2014 год., броят на паралелки след завършен VІІ клас надвишава утвърдения за учебната 2012/2013 година с 1 паралелка за община Плевен в ПГПСТТ, Плевен по професия Техник на транспортна техника, специалност Автотранспортна мехатроника по която до момента не е имало обучение, нова е за училището, с интензивно изучаване на английски език. Заявеният държавен план-прием след завършено основно образование по професии/специалности от професии надвишава с 14 паралелки реализираният план прием за учебната 2012/2013 година, но е съобразен със срещите на учителските колективи с работодателите по професионални направления и изготвените протоколи, приложени към предложенията на директорите и запазването на специалности за дадена община и региона.

план прием

Осем са предложенията за нови професии и специалности.

ПГ по селско стопанство в Долни Дъбник предлага специалност техник на енергийни съоръжения и инсталации газова техника. В ПГ по селско стопанство в Левски залагат на професията агроеколог. В ПГ по електротехника и химични технологии са заявили нова специалност – компютърна графика. По професията “Сътрудник малък и среден бизнес” ще привличат ученици в ПГ по подемна, строителна и транспортна техника в Плевен. Там ще има и още една нова професия – електромонтьор, специалност електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника, както и на професията техник на транспортна техника, специалност автомобилна мехатроника. По професия помощник-възпитател, специалност помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца искат да обучават гимназисти в ПГ по туризъм в Плевен. А в ПГ по земеделско стопанство, Чомаковци залагат за професията техник-лесовъд, специалност горско и ловно стопанство.
Комисията прие анализа на състоянието на областната мрежа от общински общообразователни училища и подкрепи становището на РИО – гр. Плевен във връзка с държавния план – прием на учебната 2013/2014 год., съгласно Таблица за броя на паралелките в общинските профилирани гимназии и в профилираните паралелки в общинските СОУ и гимназии по държавен план-прием през учебната 2013/2014 година.
Единодушно бе гласуван и представения анализ на областната училищна мрежа от професионални гимназии и специални училища, осъществяващи прием на професионални паралелки и подкрепя становището на РИО – гр. Плевен за държавен план – прием по професии за учебната 2013/2014 год., съгласно Таблица за държавния план-прием за учебната 2013/2014 година в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и в паралелките за професионална квалификация в основни, прогимназиални и средни общообразователни и специални училища.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: