Професор Стойков гласува за бъдещето на България

27.01.2013 13:30

Точно в 10 часа на 27 януари, кметът на Плевен проф. Стойков гласува на Референдума за развитие на ядрената енергетика в 26 секция в Плевен. Ето как той аргументира пред журналисти своя вот, без редакция на „Плевен За Плевен”

kmet3

Абсолютно съм убеден, че този референдум няма да доведе до нищо, освен до разходи от държавния бюджет. Тези средства можеха да се насочат към детските градини и вместо 30 млн. лв., да станат 90 млн.лв. При посещението си в САЩ видях как една богата, високотехнологична страна развива алтернативни видове за енергия.
А в момента се използват по-малко от 10% от възможностите за фотоволтаичните панели, които се отпускат на домакинство, и че 50% от разходите за тези фотоволтаични панели се поемат по програма. Инвестицията в тези панели се възвръща за 10 години, а гаранцията им е 20 години. А това е най-чистата електроенергия, която домакинствата могат да получат.
Тези 10 млрд. за изграждането на ядрената централа в Белене могат да се инвестират в изграждането на язовири, в строежа на десетки ВЕЦ, в хиляди вятърни генератори, в развитие на модерните технологии.
Истина е, че съвременните технологии в ядрената енергетика, гарантират безопасността й. Но истина е, че много по-напред в технологично отношение от нас страни, са се отказали да развиват ядрената си енергетика. Защото никой не прави сметка, къде ще се депонират радиоактивните отпадъци.
Аз съм твърдо убеден в позицията, която изразявам. Гласувах за бъдещето на моите деца, за бъдещите поколения на България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: