Експерти защитиха проекта АЕЦ „Белене”

15.01.2013 18:52

Днес, в конферентната зала на хотел „Ростов”, се проведе пресконференция с участието на народния представител Румен Петков, областния председател на БСП-Плевен Васил Антонов и ядрените експерти Ханс-Холгер Рьогнер – бивш директор на отдел безопасност към Международната Агенция за Атомна Енергия /МААЕ/ – занимавал се с финансовите въпроси, свързани със строителството на нови АЕЦ и Янко Янев – директор на Институт за управление на ядрените знания и съветник към МААЕ. Тя бе последвана от среща на народния представител и енергийните експерти с плевенската общественост, активисти и симпатизанти на БСП.

Ханс-Холгер Рьогнер: Защо съм за АЕЦ „Белене”?

В България, както и в целия регион, има дефицит на електричество. Където и да погледнете по света, икономическото благосъстояние е свързано с използване на електроенергия. Изграждането на „Белене“ би имало дълбоко въздействие върху икономиката, както за създаване на работни места, така и за компаниите, които ще работят като подизпълнители. Разходите на горивото за производството за ядрена енергия са ниски, а делът на урана е около 5-6 %, което означава, че дори да се удвои цената на ресурса, както се случи с петрола, с газа, това няма да окаже такова влияние и почти по никакъв начин няма да се отрази на цената. Именно поради тази причина много правителства по света са се ориентирали към ползване на ядрена енергия, защото тя им гарантира производство на електроенергия в дългосрочен план при фиксирани или сравнително стабилни цени.
На масата има предложен т.нар. договор „до ключ“ за „Белене“ на цена от 6,3 млрд евро. Това означава, че това е цената, която вие трябва да платите, за да получите ключа, образно казано, на готовата централа. Това плащате и нищо повече. Ако това го преизчислим от гледна точка на себестойността на произведената електроенергия, излиза между 43 и 50 евро за мегаватчас. Ако погледнем алтернативите в България, потребностите от икономическо развитие на региона – рисковете са ниски, технологията е доказана, операторът е опитен – виждаме, че предимствата са много повече от рисковете.

Янко Янев: На България са необходими големи проекти!

Когато ползата от даден проект е очевидна и рисковете са толерируеми, тогава очевидно всички ще спечелят от един такъв проект. На България са необходими големи проекти.
Ще построим реактор, който е от най-съвременен тип, и при който не се налага евакуация на население при всякаква авария. Това никой не го казва. Проектът е построен в Китай, Индия. Това е един безопасен проект и той ще даде основа да изградим новото ядрено поколение на България. Много държави мечтаят да развиват ядрен потенциал, какъвто България вече има.
Тръгването на този проект ще предизвика революция в този регион – революция на мисленето, на управлението, на производството. Би било изключително глупаво и недалновидно да се спира един такъв проект. Ние не можем вечно да разчитаме на Козлодуй. Сигурно след време ще се наложи и там да се строят блокове, но те в момента не са готови. Проектът в Белене е абсолютно готов да започне да се налива бетон.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: