Днес за последно можем да сменим личния си лекар

28.12.2012 8:07

Днес е последният работен ден, в който всеки здравноосигурен гражданин може да смени досегашния си личен лекар и да се регистрира при нов. За целта той трябва да закупи или да разпечата от интернет страницата на НЗОК формуляр за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор), който е поместен в секция „Вие питате”. Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Здравноосигуреното лице само вписва своите лични данни във формуляра за смяна.
В регистрационната форма се попълват и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.
Два пъти в годината, през месец юни и през месец декември, всяко здравноосигурено лице има право да смени избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: