Трета жена с рак на маточната шийка оперира успешно проф. Горчев

18.12.2012 18:52

На 17 декември екипът на проф. Горчев оперира успешно с роботизираната система „Да Винчи” млада жена от Пловдив с рак на маточната шийка със съхраняване на детеродните й функции в Клиниката по онкогинекология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен.
Септември 2010 година проф. д-р Григор Горчев извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на пациентка с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции. Към този момент броят на този тип интервенции в световната клинична практика е девет, две от които са направени в Европа и седем – в САЩ. През август 2012г. след процедура по ин витро оплождане, пациентката Мария става щастлива майка на здраво дете и влиза в историята на клиничната практика с първата успешно реализирана бременност след подобен тип интервенция в света.
През юни 2012-та екипът на проф. Горчев извършва втората роботизирана операция от този род на 36-годишна пациентка от Варна с рак на маточната шийка отново със запазване на детеродните й функции.
За период от две години ректорът на плевенския медицински университет посещава като лектор редица европейски и световни форуми, за да сподели опита на своя екип в роботизираната гинекологична хирургия и да опише тези уникални за медицинската практика случаи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: