За бъдещето на сътрудничеството между градските и селските райони

11.12.2012 15:00

Заместник областният управител арх. Бойко Балтаков и старши експертът Веселка Антонова заминават за Краков, Полша, информират от пресцентъра на областната администрация в Плевен. Там на 12 и 13 декември, заедно с осем партньорски институции от цяла Европа по проект Градско – селски партньорства в метрополните зони (URMA), те ще обсъждат как градско-селските партньорства могат да допринесат за териториалното сближаване и за стимулиране на иновациите и икономическото развитие. Ще разгледат как Краков като полюс на растеж на метрополния район насърчава развитието на съседните селски райони – но също и дали съседните селски райони допринасят за развитието на Краков.
Осемте региона партньори ще представят примери за устойчиви партньорства между градските и селските райони. В Хамбург, селските райони и ядрото на града са изготвили общи концепции за по-добро свързване на региона чрез обществен транспорт, в Твенте (Холандия) развиват хранителна верига, а регион Ломбардия (Италия) служи като място за отдих на град Милано. Основен въпрос на семинара ще бъде как Краков може да се възползва от този опит.
В сряда ще бъде организирано проучвателно посещение на „Специалната икономическа зона на община Ниеполомице“, като ще бъде представен конкретен местен пример за сътрудничеството между градските и селските райони в Краков. Посещението е ориентирано към създаването на съвместни про-инвестиционни политики и включва представители на метрополния център, както и регионалните участници.
Институтът за градско развитие – Краков ще бъде домакин на публичния семинар в четвъртък. Темата за градско-селски партньорства ще бъде обсъждана с регионалните заинтересовани страни и международни експерти. Климент Найденов, ръководител на проекта за Областна администрация Плевен, ще представи модел на успешно регионално сътрудничество в областта на туризма и трансграничното сътрудничество.
Проектът Градско-селски партньорства в метрополните зони (URMA) е финансиран от Европейския съюз в рамките на Програмата ИНТЕРРЕГ IV C. Осем партньори от 5 държави-членки на ЕС ще си сътрудничат до декември 2014. Партньорите се намират в Хамбург (Германия), Краков и Шчечин (Полша), Ломбардия и Тоскана (Италия), Твенте (Холандия) и Плевен (България).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: